20-02-2023

What is important when buying a POS system?
Bistro en bar kassa software

As an entrepreneur, it is important to keep good records. A cash register system can help with this. But is a cash register system mandatory? What is a cash register system anyway? And how much does it cost? In this article, we discuss these questions and more, with a special focus on POS systems in the hospitality and retail sector, and the possibilities of iPad POS and POS/EPOS systems.

What is a POS-system
As an entrepreneur, it is important to keep good records. A cash register system can help with this. But is a cash register system mandatory? What exactly is a cash register system? And how much does it cost? In this article, we discuss these questions and more, with a special focus on POS systems in the hospitality and retail sector, and the possibilities of iPad POS and POS/EPOS systems.

Een kassasysteem bestaat uit een aantal onderdelen, zoals een printer, een kassalade en een scherm waarop de verkoper de prijs en het bedrag kan zien. Tegenwoordig zijn er ook kassasystemen die gebruik maken van een tablet of smartphone als interface, zoals iPad kassasystemen.

Is een kassasysteem verplicht?
Ja, voor sommige ondernemers is een kassasysteem verplicht. In België is dit het geval voor ondernemers die contante betalingen accepteren en waarvan de jaarlijkse omzet meer dan 25.000 euro bedraagt. Dit geldt zowel voor ondernemers in de horeca als in de detailhandel.

Het kassasysteem moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals het hebben van een dagontvangstenboek en een duidelijke vermelding van de betaalwijze op de bon. Ondernemers die niet aan deze verplichtingen voldoen, kunnen hoge boetes krijgen.

Wat zijn de voordelen van een kassasysteem?
Een kassasysteem heeft verschillende voordelen voor ondernemers. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een overzichtelijke administratie, waardoor de boekhouding makkelijker wordt. Daarnaast kan een kassasysteem helpen bij het rapporteren van de omzet, het verminderen van fouten en het verbeteren van de klantbeleving.

Welke kassasystemen zijn er?
Er zijn verschillende soorten kassasystemen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en prijsklasse. 

Voor de horeca zijn er kassasystemen die speciaal ontworpen zijn voor deze sector. Deze kassasystemen zijn bijvoorbeeld uitgerust met functies voor tafelreserveringen, menu's en het beheer van voorraden. Voor de detailhandel zijn er ook verschillende kassasystemen beschikbaar. Deze zijn vaak uitgerust met barcode scanners, waardoor het eenvoudiger wordt om de voorraad bij te houden. Ook zijn er kassasystemen die gekoppeld kunnen worden aan webshops, zodat de voorraad automatisch wordt bijgewerkt.

Hoeveel kost een kassasysteem?
De prijs van een kassasysteem hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf en de gewenste functionaliteiten. Voor een basis kassasysteem kan de prijs variëren van enkele honderden euro's tot enkele duizenden euro's. Voor uitgebreidere systemen kan de prijs oplopen tot tienduizenden euro's.

Voor iPad kassasystemen liggen de kosten vaak wat lager, omdat het apparaat zelf al als interface dient en er geen fysieke kassa nodig is. Een iPad kassasysteem kan al verkrijgbaar zijn vanaf enkele honderden euro's.

Hoe lang gaat een kassasysteem mee?
De levensduur van een kassasysteem hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het systeem en het gebruik ervan. Over het algemeen gaat een kassasysteem enkele jaren mee voordat het aan vervanging toe is.

Wat is een iPad kassasysteem?
Een iPad kassasysteem is een kassasysteem dat draait op een iPad of ander mobiel apparaat. Hierbij wordt de iPad als interface gebruikt, waarbij de gebruiker de bestellingen kan invoeren. iPad kassasystemen zijn vaak goedkoper dan fysieke kassa's, omdat er geen aparte hardware nodig is.

Conclusie
Een kassasysteem kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor ondernemers in de horeca en de detailhandel. Een belangrijk voordeel van een kassasysteem is dat het je in staat stelt om betere beslissingen te nemen voor je bedrijf. Door het bijhouden van verkoopcijfers en het analyseren van trends, kun je een beter inzicht krijgen in wat goed verkoopt en wat niet. Dit kan je helpen bij het optimaliseren van je assortiment en het nemen van strategische beslissingen over je bedrijf. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de efficiëntie, bijvoorbeeld door het bijhouden van de voorraad en het beheer van de inkoop.